Mourade Zeguendi

[English]

Mourade Zeguendi (° 1980, Sint-Joost-Ten-Noode) is een Belgisch-Marokkaanse acteur en theatermaker. In het begin van zijn carrière speelde hij mee in een tiental theatervoorstellingen, voornamelijk stukken van de onafhankelijke theatergroep Union Suspecte dat hij in 2003 oprichtte samen met o.a. Chokri en Zouzou Ben Chikha. Mourade kreeg een rol in verschillende succesvolle producties: Bruxelles mon amour (2000), Dikkenek (2005), Taxi 4 (2006), Go Fast (2007) en JCVD (2008). Ook op het televisiescherm was hij in tal van programma’s te zien waaronder Melting Pot Café, De Vijfhoek en Duts. Maar het is vooral dankzij de film van Nabil Ben Yadir, Les Barons, die in 2009 voorgesteld werd tijdens de openingsceremonie van de FIFF in Namen, dat hij wordt opgemerkt.

In 2011 prijkt zijn naam op de affiche van L’Amante du Rif van Narjiss Nejjar, een film die geselecteerd werd voor de FIFF. Hij krijgt ook een rol in de film Offline van Peter Monsaert. Voor deze rol mag hij in 2013 de Ensor voor beste mannelijke bijrol in ontvangst nemen. Mourade is vervolgens te zien in de film F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant (Eric Wirix), Traitors (Sean Gullette – geselecteerd voor de Venice Days in 2013), Plan Bart (Roel Mondelaers), Waste Land (Pieter Van Hees) en Certifié Halal (Mahmoud Zemmouri).

Hij richt het theatercollectief Action Zoo Humain mee op waarmee hij onder andere de voorstellingen Flandrien (2015-2017) en Join the Revolution (2016-2017) brengt. Bij het Vlaamse publiek wint hij diezelfde zomer aan populariteit dankzij het project Hot in Frankrijk, waarmee hij een maand lang aan de zijde van de populaire comedian Freddy De Vadder verslag uitbrengt van het EK voetbal.

In 2017 is hij o.a. te zien in Generatie B (Pieter Van Hees & Joost Vandecasteele) en Gina & Chantal (Thomas De Cock). In 2018 was er Champion (RTBF) waarin hij de hoofdrol speelt.

 Foto: Vivian Hertz

>> download CV

>> IMDB

>> contact: Fauve Demeester / mail@bureaufauve.be