Sam Louwyck

[English]

Sam Louwyck (° Brugge, 1966) is een Vlaamse danser, choreograaf, acteur en zanger. Hij is bekend als schrijver en uitvoerder van alternatief ballet. Sinds 1993 is hij betrokken bij Les Ballets C de la B. Met dit gezelschap speelde hij over de hele wereld. Daarnaast acteert hij in een steeds groter aantal films. Aanvankelijk voornamelijk als danser, later steeds meer als acteur.

In 2003 maakte hij grote indruk met zijn vertolking van de zogenaamde Windman in de film Any Way the Wind Blows (Tom Barman). Zijn volgende hoofdrol kreeg hij in Ex Drummer (Koen Mortier), als de dove gitarist Ivan Van Dorpe. In 2009 speelde hij hoofdrollen in Lost Persons Area, (Caroline Strubbe) en 22 Mei (Koen Mortier). Net als hij deed in La Cinquième Saison van Woodworth en Brosens (officiële competitie op het Venice Film Festival). 

Sam acteerde in het veelgeprezen drama Rundskop, dat genomineerd werd voor een Academy Award in de categorie Best Foreign Language film in 2012. In 2015 ontving Sam de Vlaamse Cultuurprijs voor film 2014 uit de handen van minister Gatz, die hem prees omwille van zijn kosmopolitisch karakter.

Met Le Meraviglie (Alice Rohrwacher), liep hij op de rode loper aan de zijde van Monica Bellucci op het Cannes Film Festival, om Le Grand Prix Du Jury 2014 in ontvangst te nemen. Sindsdien vertolkte hij rollen in onder meer d’Ardennen (Robin Pront), Malgré la Nuit (Phillippe Grandrieux), Lobos Sucios (Sergio Moure), Belgica (Felix Van Groeningen), Keeper (Guillaume Senez) … In 2017 is hij te zien in Monk (Ties Schenk), Cargo (Gilles Coulier), Les Garçons Sauvages (Bertrand Mandico) en vele andere.

Foto © Kris Dewitte

>> IMDB

>> contact: Fauve Demeester / mail@bureaufauve.be