Marijke Pinoy

Actrice, regisseur en moeder van vijf Marijke Pinoy staat op de planken én op de barricaden, laat in haar hart kijken geeft haar ziel bloot op toneel. 

Als jonge mama combineerde ze onvervaard het moederschap met een opleiding tot actrice en daarna met het spelen zelf. Het mag geen wonder zijn dat haar roeping verder echoode in haar vijf kinderen, die allemaal bezig zijn met acteren. Ook andermans kroost leidt ze naar de podiumkunsten, als docent (KASK – School of Arts) en voorbeeld. Ze schitterde bij toneelgezelschappen als NTG, Theater Zuidpool, Action Zoo Humain en Compagnie Cecilia. Voor de camera zag je haar in series, kortfilms en langspeelprenten als Vidange Perdue, Red Sonja, Ben X, Problemski Hotel en De Dag.

Haar talent bracht haar langst een rijkgevulde dertigjarige carrière in binnen- en buitenland. Haar engagement naar het midden van de samenleving. Niet alleen van op het podium wil ze mensen beroeren, doen nadenken of voélen. Ook daarnaast roept ze tot solidariteit, bij burgerbeweging Hard tegen hart bijvoorbeeld. Wars van het wij/zij denken, pleit ze voor nuance, en een zacht inhoudelijk debat over multiculturalisme. Ze onderzoekt zichzelf en de samenleving. Hoe bevrijden we ons uit de economische logica, die gericht is op zelfzucht en welig tiert op angst? Haar métier als artiest zorgt ervoor dat ze de vinger aan pols, het hart op de tong en het hoofd scherp houdt. Een klassebak zonder klassiek te zijn. Wat kijken we nu al uit naar de komende dertig jaar.

Foto © Kris Dewitte

>> IMDB

>> contact: Fauve Demeester / mail@bureaufauve.be